Miehen Vaihdevuodet

Miehen vaihdevuodet on verrattain hiljalleen käyttöön otettu termi. Aiemmin puhuttiin keski-iän kriisistä tai viidenkympin villityksestä. Mutta nyt tästä testosteronihormonin laskun aiheuttamasta syndroomasta puhutaan nimillä miehen vaihdevuodet, miehen klimakterium, andropaussi ja PADAM (partial androgen deficiency of the aging male) tai ADAM (androgen decline in the aging). Miehen vaihdevuoden oireet ilmenevät ja lisääntyvät hitaasti. Ja usein ne ovat melko huomaamattomia. Naisilla vaihdevuosiin liittyvät muutokset ja oireet ovat voimakkaampia ja tutkitumpia kuin miehillä.

MIEHEN VAIHDEVUODETMiehen vaihdevuodet johtuvat testosteronia tuottavien kivesten Leydigin solujen toiminnan laskusta. Menopaussin ilmaantuminen miehille vaihtelee enemmän kuin naisilla. Miehillä vaihdevuodet ovat ikävuosien 40 ja 70 välillä ja ikävuosien 45 - 55 välillä. Miehillä sukupuolihormonin pitoisuus alkaa laskea heti 40 ikävuoden jälkeen, jolloin vaihdevuosioireet alkavat hiljalleen ilmaantua. Testosteronin määrän väheneminen on kuitenkin hidasta, noin 1 % vuosittain. Tämä on luonnollinen fysiologinen ilmiö, joka liittyy ikääntymiseen eikä vaadi lääkärin hoitoa. Joskus testosteronin lasku voi kuitenkin olla normaalia voimakkaampaa ja siten se voi johtaa hankaliin oireisiin.

Vaihdevuodet ilmenevät miehillä monin tavoin. Näitä ovat muun muassa lihominen ja lihasmassan väheneminen, lihasvoiman heikkeneminen, univaikeudet ja väsymys, masentuminen, mielialan vaihtelut, kuten ärtyneisyys, vihaisuus ja hermostuneisuus, motivaation heikkeneminen, päättämättömyys ja itsetunnon lasku.  Lisäksi miehen vaihdevuosiin voi liittyä muistihäiriöitä, keskittymiskyvyn puutetta, sukupuolisen haluttomuutta, erektiohäiriöitä, lisääntynyttä virtsaamistarvetta, luukatoa, hiusten harvenemista, hikoilua ja kuumia aaltoja.

Lääketieteellisesti miehen vaihdevuosien kehittyminen on monimutkainen prosessi. Testosteronin määrän laskun lisäksi samanaikaisesti sukuhormoneja sitovan valkuaisaineen (SHBG) määrä lisääntyy veressä. Testosteronia alkaa myös erittyä tasaiseen tahtiin, kun alle 40 iässä sen määrä vaihtelee vuorokauden ajan mukaan. Myös toimintahäiriöt mieshormonien eritystä säätelevissä elimissä (kivekset, aivojen hypotalamus ja aivolisäke) voivat vaikuttaa vaihdevuosien alkamiseen. Kuten terveydessä yleensä, myös miehen vaihdevuosiin vaikuttavat elämäntavat ja testosteronin määrää vähentää runsas alkoholin käyttö, vähäinen liikunta, tupakointi ja useat sairaudet. 

Miehen vaihdevuosia tutkittaessa ajatellaan, että jos yö- tai aamuerektioita on harvemmin kuin kerran viikossa, niin potilas saattaa kärsiä mieshormonin puutteesta. Luonnollisesti myös seksuaalisen kiinnostuksen väheneminen antaa viitteitä menopaussin alkamisesta.  Lääkärin suorittamaan tutkimukseen kuuluu aina esitietojen kysely ja kliininen tutkiminen. Erityisesti keskitytään miehen sukuelimiin ja karvoitukseen, eturauhaseen, keskivartalolihavuuteen ja lihasmassaan. Laboratoriossa tutkitaan hormonit ja muut kriittiset tekijät.

Hoidossa pyritään vaikuttamaan mieshormonipitoisuuksia laskevien elintapojen karsimiseen ja terveellisten tapojen lisäämiseen. Sopivasti rasittavaa liikuntaa suositellaan kaikille säännöllisesti. Ruokavaliossa pitäisi valita enemmän kasviksia ja hedelmiä ja vähentää eläinperäisen rasvan käyttöä.

Miehen vaihdevuosien lääkkeellisessä hoidossa annetaan testosteronia sen eri muodoissa pitkinä kuureina. Testosteronivalmisteita on saatavilla tabletteina, lihakseen annettavina pistoksina ja iholle levitettävänä geelinä tai laastarina. Euroopan urologinen yhdistys suosittaa lääkehoidon aloittamisen jälkeen kontrollikäyntejä ensimmäisen vuoden aikana 3 kuukauden välein ja sitten vuosittain.