Impotenssi Ja Kakkostyypin Diabetes

Useat ykköstyypin ja kakkostyypin diabeetikot kärsivät erektio-ongelmista. Kakkostyypin diabetes eli aikuisiän diabetes on usein melko oireeton ja hitaasti kehittyvä. Se todetaan usein sattumalta tai valtimosairauden yhteydessä. Oireita ovat esimerkiksi jalkasäryt, lihaskouristelut sekä uupumus. Suomessa on diagnosoitu liki puoli miljoonaa kakkostyypin diabetesta ja arvioidaan, että diagnosoimattomia on noin 150 000. Yksinkertaistettuna taudissa on kyse haiman insuliinituotannon ongelmista. Hoidettuna lääkkein, terveellisin elämäntavoin ja painonhallinnan avulla kakkostyypin diabetes on varsin hyvin siedetty sairaus. Mutta kun puhkeamisikä on yleensä noin 40 vuotta, jolloin mies on vielä seksuaalisesti erittäin aktiivinen, täytyy erektio-ongelmiin suhtautua huolella.

DiabeetikotJos impotenssipotilaana on diabeetikko, täytyy lääkärin käydä läpi mahdolliset muutkin sairaudet ja niiden hoidot ja lääkkeet. Usein kakkostyypin diabeetikolla on myös sepelvaltimotauti. Sen hoidossa käytetyt verisuonilääkkeet on valittava tarkasti, koska monet niistä heikentävät potenssia. Kaikilta potilailta kannattaa myös mitata mieshormoni- eli testosteronipitoisuudet, sillä ne ovat yleensä diabeetikolla alentuneet.  Erityisesti neljäkymmentä vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat kakkostyypin diabeetikot kärsivät matalista mieshormonitasoista. Tällöin saattaa pelkkä testosteronihoito palauttaa normaalin erektion – tai ainakin parantaa sitä.

Suun kautta otettavat potenssilääkkeet eivät aina tehoa diabetesta sairastavalle miehelle, sillä erityisesti pienimmät verisuonet saattavat olla ahtautuneet. Ainoa varmasti tehoava lääke on diabeetikolla usein pistoshoito. Seksuaaliongelmien hoito vaikuttaa sitä paremmin, mitä nopeammin apua haetaan. Seksuaalielämän ongelmat ja impotenssi johtavat helposti itsetunnon ja elämänlaadun heikkenemiseen. Silti miehet arastelevat lääkärille menoa tai erektio-ongelmista puhumista diabetes-käynnin yhteydessä.

Alprostadiili on tehokkain lääke erektiohäiriöön ja se on käytetyin pistoslääke erektiohäiriöiden hoidossa. Lääke on ollut markkinoilla jo 1990-luvulta asti. Se pistetään paisuvaiskudokseen juuri ennen yhdyntää. Toiminta perustuu valtimoiden laajenemiseen ja  verenkierron lisääntymiseen paisuvaiskudoksessa.  Jos pistäminen jännittää, on mahdollista valita virtsaputkilääke. Se sopii kaikkiin erektiohäiriöihin. Vaikuttava aine on tässäkin on alprostadiili.

Diabeetikko kärsii verisuonten ahtaudesta ja tarvitsee siksi erektiolääkettä yleensä normaalia suuremman annoksen. Tämä on turvallista, kun lääke nautitaan lääkärin määrääminä annoksina ja huolehditaan siitä, ettei mahdolliset muut lääkkeet vaikuta haitallisesti yhdessä erektiolääkkeen kanssa käytettyinä.

Penisproteesi on myös mahdollinen, mutta yleensä viimeinen hoitokeino kakkostyypin diabetesta sairastavan erektio-ongelmissa. Tutkimusten mukaan penisproteesia käyttäneistä ja heidän kumppaneistaan 90 prosenttia on tyytyväisiä proteesiin. Penisproteesi on kuitenkin hyvin kallis ratkaisu (noin 13 000 euroa).

Uusia lääkkeitä, pillereitä, pistoksia, geelejä ja vaahtoja kehitetään jatkuvasti sekä miesten että naistenkin seksuaalielämän häiriöihin. Ennen lääkehoitoihin turvautumista kannattaa kakkostyypin diabetesta sairastavan myös huolehtia perusasioista: terveelliset elintavat, terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus, urheilu, ulkoilu ja kohtuullinen alkoholinkäyttö suojaavat verisuonia ja samalla myös seksuaaliterveyttä. Myös parisuhteeseen kannattaa panostaa ja keskustella kumppanin kanssa seksistä ja seksuaalisuudesta.